Asociatia Germana a Industriei Auto - VDA sediu
VDA – Asociația Germană a Industriei Auto
ianuarie 6, 2017
ISO logo 22241
Specificații conform standardului ISO22241 pentru AdBlue® (AUS32)
ianuarie 13, 2017

Scurt istoric al normelor de poluare: Euro 1-6

vehiculele vândute în Europa sunt supuse unor limite foarte stricte în privința emisiilor de carbon CO2 și oxizilor de azot NOx

Pentru a reduce emisiile poluante, Uniunea Europeană a introdus în 1992 EURO 1 pentru vehiculele utilitare. Euro 1 a fost stabilită drept standard privind emisiile pentru vehiculele utilitare și camioane ușoare. Acesta a fost începutul unui proced de reducere pas cu pas a emisiilor tuturor motoarelor în vederea îmbunătățirii calității aerului în Europa. Euro 1 a fost urmat la scurt timp de EURO 2 în 1996, care a inclus legislația pentru motociclete. EURO 3 a fost introdus în UE în 1999 și a reglementat emisiile automobilelor diesel. De asemenea, a fost introdusă și legislația pentru vehiculele grele de marfă.

EURO 4 a fost introdus în 2005 și a impus limitarea în continuare a emisiilor de benzină și vehicule cu motoare diesel. În legislația Euro 4 este prevăzut că limitele de emisii de NOx pentru vehiculele utilitare grele să fie limitate la 3,5 g / kWh. Acest lucru a condus la utilizarea tehnologiei SCR și AdBlue. Recircularea gazelor de eșapament (EGR) a fost a doua tehnologie care a făcut posibilă reducerea NOₓ. La momentul introducerii Euro 4 producătorii de camioane aveau opinii diferite în alegerea celei mai bune tehnologii dintre cele două. Inițial au existat implicații și probleme în implementarea acestor tehnologii. Din moment ce tehnologiile AdBlue / SCR și EGR erau noi, a fost greu pentru a obține piese noi pentru sisteme. Disponibilitatea AdBlue era limitată în Europa, aspect care a generat multe dificultăți conducătorilor auto. Cu tehnologia Euro 4 a fost posibilă păcălirea aparatului prin umplerea rezervorului AdBlue cu un alt lichid. Cu toate acestea, la scurt timp a fost dezvoltat Euro 5, ceea ce a făcut această utilizare abuzivă imposibilă.

EURO 5 a intrat în vigoare în 2009. Sunt propuse limitare mult mai restrictive în privința  emisiilor nocive ale camioanelor și autobuzelor. Accentul este pus pe reducerea emisiilor de oxizi de azot (NOₓ) de la 3,5 g / kWh până la 2,0 g / kWh și a pulberilor în suspensie (PM) generate de vehiculele cu motor diesel. Majoritatea producătorilor de vehicule comerciale au recurs la sistemul de reducere catalitică selectivă (SCR) pentru a îndeplini standardele de emisie. Doar câteva mărci camion încă au mai folosit tehnologia EGR pentru a se încadra în legislație. În cazul în care un camion sau autobuz rulează fără AdBlue managementul motorului limitează în cele din urmă performanța motorului.

 

EURO 6 este cel mai strict standardul european în privința emisiilor poluante. Aceasta afectează, în special, standardele pentru autovehiculele echipate cu motoare diesel. În comparație cu standardul precedent, Euro 6 se axează în continuare pe scăderea celor două tipuri de emisii poluante: oxizi de azot (NOₓ) și pulberi în suspensie (PM).

Limitele sunt destul de stricte:
  • NOₓ este redus cu 80% - până la 0,40 g / kWh (ciclu staționar european)
  • NOₓ este redus cu 77% - până la 0,46 g / kWh (ciclu european tranzitoriu)
  • PM este redus cu 50% - până la 0,01 g / kWh

În consecință, pentru a reduce suficient noxele, toți producătorii au nevoie de ambele tehnologii (EGR și SCR) să lucreze împreună pentru a se încadra în nivelurile de emisii stabilite de Euro 6. Norma este obligatorie pentru toate tipurile noi de camioane grele și autobuze începând cu 31 decembrie 2012. De la 31 decembrie 2013 Euro 6 este obligatorie pentru toate înmatriculările de autovehicule noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.