Cum funcționează AdBlue și SCR?
ianuarie 18, 2017
Taxa auto a fost eliminată
ianuarie 25, 2017

Scandalul emulatoarelor AdBlue afectează transportatorii români

Rezumat:

  1. Presa germană a realizat un reportaj bine documentat despre manipularea sistemului AdBlue și SCR prin intermediul unor dispozitive cunoscute ca emulatoare. Acestea sunt niște gadgeturi electronice cu un mic soft care înlocuiesc sau simulează utilizarea AdBlue: practic emisiile de noxe cresc foarte mult în cazul motoarelor diesel EURO 4, 5 și 6.
    > informații detaliate despre cum funcționează sistemul
  2. UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România reacționează prompt și demonstrează cu cifre ineficiența folosirii de marii transportatori români a acestor dispozitive întrucât economia făcută este cu mult mai mică decât costurile cu reparațiile ulterioare.
  3. În concluzie, zecile de anunțuri de pe siteurile olx și okazii demonstrează că lipsa de informare a anumitor transportatori sau a angajaților acestora aduc prejudicii importante imaginii și profitului firmelor profesioniste din România.

O problemă reală: manipularea emisiilor camioanelor

Cel mai probabil, printre resorturile apariției documentarului din presa germană se numără și necesitatea atenuării  imaginii Volkswagen în scandalul emisiilor poluante. Dar, asta nu înseamnă că practica utilizării dispozitivelor care simulează funcționarea optimă a sistemului SCR și manipulează nivelul NOx nu există.

În reportajul difuzat de presa germană se estimează că 20-40% dintre camioanele din Europa de est folosesc dispozitive neconforme cu legea și care cresc poluarea cu oxizi de azot
Principalele probleme pentru jurnaliștii germani în acest caz sunt:
  • Creșterea poluării: specialiștii germani apreciază că în urma acestor practici aproximativ 14.000 tone de oxizi de azot pe an sunt eliminate suplimentar în mediul înconjurător: de două ori mai mult decât în cazul VW.
  • Fraudarea statului german: un motor EURO 4, 5, 6 care are dezactivată tehnologia AdBlue poluează mult mai mult, ajungând chiar și la nivelul EURO 1. În consecință taxele de autostradă ar crește cu cel puțin 80%.

Surse - presa din germania: zdf - frontal 21, zdf - zoom, transport-online.de, spiegel online

 

Alături de transportatorii din Polonia și cei românii ajung în centrul unui scandal mediatic care tinde să se extindă cu repeziciune la nivel guvernamental în Germania:

Urmare a filmului difuzat de două televiziuni germane, în care apar cetățeni români care vând și demonstrează cum se poate monta un emulator de AdBlue, care face ca un motor Euro 4 sau Euro 5/EEV să poată funcționa fără AdBlue, poluând, astfel, la nivelul unui Euro 1, asociația transportatorilor germani (BGL) cere autorităților germane să pornească o amplă campanie de control a camioanelor est-europene pentru a se vedea dacă acestea folosesc astfel de dispozitive care manipuleasă sistemele de tratare a gazelor de eșapament.

Chiar dacă metodele de măsurare ale echipei de jurnaliști și experti tehnici, folosite pentru a face o estimare a fenomenului pe autostrăzile din Germania, nu poate fi considerat de o mare acuratețe, BGL afirmă că teoria jurnaliștilor de la postul TV ZDF și de la publicațiile acestuia - "Frontal 21" și Zoom" - trebuie luată în considerare, fiind rolul instituțiilor statului de a pune la punct metodele de testare relevante.

Și asta pentru că, pe lângă pagubele aduse la sistemul Toll Collect, care în loc să încaseze taxe de poluare la nivelul Euro 1, cât emit aceste camioane în realitate, primesc taxe la nivel Euro 4/Euro 5/EEV, mai mici cu circa 10 cenți/km, transportatorii estici au mai găsit încă o modaliate de a fi mai ieftini decât cei germani, economia de AdBlue fiind de circa 616 EUR/an, la un rulaj de 100.000 km/an (luând in considerare un consum mediu de AdBlue de 2,8 l/100 km și un preț mediu de AdBlue de 0,22 EUR/l). Economia în bani pe AdBlue nu e substanțială, unii transportatori români afirmând că cea mai mare economie o reprezintă prețul reparațiilor sistemului SCR, care e destul de ridicat, ținând cont că soluția de AdBlue e destul de corozivă.

BGL cere, așadar, măsuri drastice de pedepsire a acțiunilor de manipulare a emisiilor, cu amenzi foarte mari pentru cei găsiți cu astfel de emulatoare în uz.

Sursa: trafic media

UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România

a reacționat corect și prompt, emițând un comunicat de presă documentat cu cifre exacte:

UNTRR nu are cunoștință de firme de transport rutier care să folosească emulatoare AdBlue.

Costul anual cu AdBlue este limitat între 240-500 euro, costul lunar cu Adblue poate fi între 20 și 50 euro, luând în considerare un parcurs mediu lunar de 10.000 km, consumul de cca 1 l/100 km și costul intre 0,19 și 0,5 euro/litru. 

Orice problemă de funcționare a autovehiculului poate aduce costuri mult mai mari, astfel că toate firmele responsabile utilizează fără probleme AdBlue. Acesta se găsește ușor pentru autovehiculele comerciale la pompă în benzinării sau la vrac în recipienți mari.

Costul anual cu motorina este de circa 40.000 euro, iar lunar motorina costă peste 3300 euro, considerând un camion economic cu consum de maximum 30l/100km și prețul motorinei de 1,1 euro/litru.

Transportatorii pot economisi mai mult din umflarea corectă a anvelopelor și nu credem că firmele profesioniste de transport rutier își asumă folosirea de emulatoare AdBlue

Sursa: Transport Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.