echilibru PABDI (progres ~ alegeri bune, decizii informate)
februarie 8, 2017
Cum mă asigur că am cumpărat AdBlue de calitate? 
februarie 15, 2017

Practici înșelătoare: soluție tip AdBlue

Centrul de Management al Calitatii - VDA

Se disting mai multe tehnici de manipulare folosite pentru inducerea în eroare a clienților mai puțin informați:

 • soluție de uree tip AdBlue,
 • folosirea cuvântului Blue în denumire,
 • inducerea în eroare prin prezentarea unui certificat ISO9001 care este cu totul altceva decât standardul ISO22241 care reglementează producerea de AUS32
 • falsificarea grosolană a realității: producătorul susține că vinde AdBlue deși nu deține nicio licență


Soluție de uree tip AdBlue

Corect și cinstit ar fi denumirea tehnică AUS32. Această denumire este legitim folosită doar în cazul în care respectivul producător este certificat conform standardului ISO22241: acest standard reglementează foarte strict compoziția și puritatea lichidului care este folosit în sistemele SCR pentru reducerea poluării cu oxizi de azot rezultați din arderea motorinei în motoarele diesel.  > mai multe informații: Specificații conform standardului ISO22241

Orice alt amestec sau cocktail de apă cu uree și alte microelemente este dăunător camionului sau autoturismului. Mai mult, folosirea de lichide neconforme conduc la pierderea garanției, stricarea sistemului SCR și, în cel mai rău caz, deteriorarea motorului.

AdBlue® este marcă înregistrată, toate drepturile sunt deținute de către Asociația Germană a Industriei Auto (VDA). Pentru a putea folosi această denumire, respectivul producător trebuie să fie licențiat sau sublicențiat VDA. Orice altă formulă de utilizare a mărcii AdBlue încalcă legea.


De ce este o practică înșelătoare?

 1. Costurile de licențiere sunt mici în comparație cu investițiile pe care un producător trebuie să le facă pentru a produce AdBlue.
 2. Conform  unei estimări a Centrului de Management al Calității (QMC) ar fi până în 10.000 euro pentru o companie care produce până în 140.000 tone anual. QMC este organismul din cadrul Asociației Germane a Industriei Auto (VDA) responsabil cu auditarea și licențierea producătorilor de AdBlue.Centrul de Management al Calitatii - VDA
 3. Lipsa licențierii demonstrează că respectivul producător are una sau mai multe probleme în a se încadra în standardele ISO22241 care sunt extrem de riguroase și acoperă toate etapele: de la producție și cerințe de calitate, metode de testare până la ambalare, transport și depozitare. (logică simplă și circulară: dacă totul ar fi conform standardelor, atunci producătorul ar fi licențiat)

În concluzie: prin folosirea ilegală a denumirii AdBlue se încearcă inducerea în eroarea și atragerea de clienți mai puțin informați.

 • De cele mai multe ori economia din diferența de preț este nesemnificativă, clientul fiind ferm convins că a folosit un produs original și conform standardelor.
 • Doar taxele plătite din încadrarea autovehicolului în altă clasă de poluare depășesc cu mult economia făcută din achiziție.
 • De regulă punctul de îngheț al soluției apoase este mult mai mic decât la AdBlue, care începe să cristalizeze la -0,5°C față de -11°C. Aspect care conduce la diminuarea termenului de valabilitate în cazul depozitării la temperaturi scăzute.
 • Totodată calitatea scăzută a lichidului face ca senzorul de noxe situat la ieșire să depisteze un nivel de poluarea mai ridicat. Implicit acesta va da comandă de pompei să suplimenteze cantitatea de AdBlue rezultând un consum mai mare de lichid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.