Noi taxe rutiere în Slovenia pentru vehiculele de peste 3,5 tone
ianuarie 23, 2018
Înmatriculările de camioane noi au scăzut cu 1,2% pe piaţa românească în 2017
ianuarie 30, 2018

Ipocrizia companiilor franceze de camioane, din care au de pierdut doar șoferii români

Pe autostrăzile din Europa de Vest întâlnești la tot pasul camioane înmatriculate în România, dar și în Polonia, Lituania, Bulgaria sau alte țări din estul continentului. Vehiculele aparțin însă unor mari companii occidentale.

Pe autostrăzile din Europa de Vest întâlnești la tot pasul camioane înmatriculate în România, dar și în Polonia, Lituania, Bulgaria sau alte țări din estul continentului. Vehiculele aparțin însă unor mari companii occidentale.

Principalul motiv pentru care marii transportatori europeni au ales să-și înmatriculeze camioanele în tările din Estul Europei nu este nicidecum dinamica transporturilor din această parte a UE, ci legislația permisivă, pe baza căreia pot să angajeze șoferii cu salariul minim pe economie.

Pe termen scurt, șoferii sunt mulțumiți, pentru că salariul mic este compensat din plin de diurnele generoase oferite de angajator. Concret, șoferii sunt plătiți cu un salariu de 300 de euro pe lună și o diurnă de 40, 50 sau 60 de euro.

Pe termen lung însă ei au făcut un pariu necâștigător, pentru că diurna nu se contabilizează ca venit salarial și, deci, nu se ia în calcul la pensie.

De exemplu, firma spaniolă JCarrion are în județul Cluj peste o mie de camioane care ajung în România doar atunci când sunt nevoiți să facă inspecția tehnică periodică , adică o dată pe an. Și americanii de la XPO, unul dintre cei mai mari transportatori din lume, care are în Franța centrul operațional pentru Europa, deține în România tot aproape o mie de camioane. Acestea pot fi văzute mai degrabă pe autostrăzile din Franța decât pe drumurile naționale din România.

Diferențe Paris – Timișoara

Șoferii angajați la firma din Franța primesc un salariu de 2.000 de euro pe lună și 12 euro pe zi pe post de diurnă. Cei angajați la Timișoara, tot de XPO, primesc 300 de euro salariu și diurnă de 54 de euro.

Sunt și companii din Italia, Belgia Germania sau Olanda care dețin autovehicule de transport marfă înmatriculate în România care pot fi întâlnite în Belgia.

Presiunile lui Emmanuel Macron

Toate aceste evoluții de pe piața europeană a transporturilor au loc în contextul în care țările occidentale, în frunte cu Franța, fac presiuni pentru modificarea Directivei europene a lucrătorilor detașați, care datează din 1996.

Ofensiva președintelui Franței, Emmanuel Macron, a declanșat deja un scandal între Paris și Varșovia, în condițiile în care Varșovia vrea ca lucrurile să rămână așa cum sunt. Concret, Hexagonul vrea ca lucrătorii din Estul Uniunii Europene care lucrează în Vest, aici fiind atinși în special șoferii de camioane, să fie plătiți cu salariul din țara respectivă.

Liberalizarea, în avantajul românilor

“Dacă s-ar liberaliza traficul de mărfuri în UE, România ar avea numai de câștigat. Dincolo de așa-zisele avantaje ale românilor, cum ar fi salariile mici, noi și polonezii suntem cei mai opriți șoferi pe drumurile din spațiul comunitar. Pe de altă parte, în zona euro ratele dobânzilor la creditele de finanțare sunt de 1,2-1,5%, iar la noi de 4,5-5%”, declarant Radu Dinescu pentru România liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.