Atenție! produse contrafăcute
februarie 1, 2017
echilibru PABDI (progres ~ alegeri bune, decizii informate)
februarie 8, 2017

Eu fur doar 1 litru de motorină 

furt motorina din camion

Deși pare o povestioară amuzantă, bună de spus amicilor la un pahar de vorbă, faptele sunt extrem de reale și demonstrează cum ”micul amănunt” AdBlue a încurcat din nou calculele.

Într-o firmă de transporturi din România, consumul de motorină a crescut brusc de la o lună la alta: nu foarte mult, dar suficient cât să atragă atenția patronatului. Managementul a organizat ședință mare la care a participat toată lumea pentru a sancționa și remedia situația.

Evident că vinovații din oficiu au fost șoferii, care ar fi sustras motorina. Totuși, unul dintre cei mai vechi șoferi din firmă a avut curajul să vorbească:

Șefu’! Nu este corect! De ce să ne iei din salariu? Nu se întâmplă așa cum zici mata! Vă spun cu mâna pe inimă că de 6 ani de când sunt angajat aici eu fur doar 1 litru de motorină la 100

După multe ore de discuții în contradictoriu, amenințări și neproductivitate situația a fost lămurită: responsabilul de la achiziții a făcut o mică economie și a cumpărat ”AdBlue” mai ieftin de la un alt furnizor. Odată cu costurile mai mici a venit și o calitate scăzută.

De ce a crescut consumul?

Cum ar fi să respiri tot timpul printr-o batistă? Faci un efort suplimentar pentru a împinge aerul afară din plămâni.

Același lucru s-a întâmplat și în acest caz. Lichidul achiziționat, nefiind conform standardelor, conținea impurități care au început să se depună pe tuburile foarte fine care compun SCR-ul. Blocarea căilor de evacuare a gazelor arse a început să solicite motorul. În final, această solicitare s-a revăzut imediat în consumul de motorină.

Comments are closed.